flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась науково-практична конференція на тему: «Актуальні проблеми процедур банкрутства в Україні та міжнародний досвід врегулювання неплатоспроможності»

22 жовтня 2019, 16:22

18 жовтня 2019 року в м. Києві Національним університетом «Києво-Могилянська академія» спільно з Національною професійною спілкою арбітражних керуючих України за підтримки проекту Європейського Союзу в Україні «Право-Justice» було проведено науково-практичну конференцію, присвячену нагальним питанням процедури банкрутства.

В обговоренні доповідей з питань діяльності арбітражних керуючих, досудової санації, корпоративного банкрутства та банкрутства фізичних осіб взяли участь судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, судді господарських судів України, доктор Зальцбургського університету Генрієтта-Крістіна Дуурсма-Кеплінгер (Австрія), старший викладач Ягеллонського університету Марек Поржицький (Краків, Польща), представники Проекту ЄС в Україні «Право-Justice», Міністерства юстиції України, факультету правничих наук Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Національної професійної спілки арбітражних керуючих України.

За словами спікерів, перспективність прийнятого Кодексу України з процедур банкрутства обумовлена закладеним потужним інструментарієм, що передбачає забезпечення належного та ефективного судового захисту прав та законних інтересів всіх кредиторів, наповнення ліквідаційної маси, скорочення різниці між розміром ліквідаційної маси і загальним розміром кредиторських вимог, тощо. Зокрема, розвиток інституту визнання у встановленому законом порядку правочинів боржника недійсними, а також застосування наслідків такої недійсності вбачатиме за можливе повернення арбітражним керуючим активів боржника до ліквідаційної маси для задоволення вимог кредиторів.

Разом з тим, доповідачі у своїх виступах акцентували на недостатній врегульованості значної кількості питань, наявності певних прогалин в положеннях вищевказаного законодавства, що потребує подальшого опрацювання задля забезпечення стабільної та єдиної судової практики.

Крім того, з метою дослідження європейського досвіду вирішення аналогічних процесуальних питань неплатоспроможності боржників, аналізу інших новел законодавства України з процедур банкрутства до роботи в конференції було запрошено міжнародних експертів з Польши, Австрії, Франції та Німеччини.

В заході взяла участь голова господарського суду Донецької області Олена Сковородіна.

За результатами проведеної конференції видано збірник матеріалів.