flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулись VI Міжнародні арбітражні читання пам’яті академіка І.Г. Побірченка

15 жовтня 2019, 15:58

Протягом 10–11 жовтня 2019 року в Києві проходили  VI Міжнародні арбітражні читання пам’яті академіка І.Г. Побірченка, організовані Міжнародним комерційним арбітражним судом (ICAC) та Морською арбітражною комісією (UMAC) при Торгово-промисловій палаті України. В заході взяли участь голова ICAC, Голова комітету ВРУ з питань правової політики, заступник Керівника Офісу Президента України, заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду, Президент ТПП України, а також інші судді Верховного Суду, апеляційних і місцевих судів, представники міжнародних організацій, провідні науковці та юристи-практики у галузі зовнішньоекономічної діяльності.

Тематика цьогорічних читань обумовлена змінами в національному  законодавстві, новими міжнародними тенденціями та стандартами у сфері арбітражу. Програма першого дня читань складалася з трьох сесій:

  1. «Наявність юрисдикції – ключ до забезпечення ефективного арбітражу», протягом якої спікери обговорювали порівняльний аналіз арбітражних спорів у різних правових системах, еволюцію критеріїв визначення юрисдикції арбітражу, корпоративні спори, цивільно-правові аспекти спорів про приватизацію, публічні закупівлі та захист економічної конкуренції, юрисдикція ICAC при зміні суб’єктного складу сторін спору.

  2. «Процесуальна ефективність арбітражу», в рамках якої були висвітлені питання щодо ролі арбітра у забезпеченні ефективного арбітражного розгляду, відповідальності арбітра, примирення в арбітражі: процесуальні аспекти та правова реалізація, тощо.

  3. «Від встановлення об’єктивної істини до змагальності сторін у процесі: доказування як запорука ефективного захисту». Предметом обговорення даної сесії були правові проблемні питання процедури доказування за Регламентом ICAC.

Другий день VI Міжнародних арбітражних читань пам’яті академіка І.Г. Побірченка, був присвячений медіації, - як міжнародній, так і внутрішній.

За словами Миколи Селівона, Голови ICAC та Андрія Костіна,  заступника голови Комітету ВР, Голови підкомітету з питань виконання рішень ЄСПЛ та альтернативного розв’язання спорів, актуальність даної теми пов’язана з успіхами іноземного досвіду в цьому напрямі, а також у зв’язку з підписанням Сінгапурської конвенції (Конвенція ООН «Про міжнародні угоди за результатами медіації»), що стало рушієм до реалізації механізму виконання угоди за результатами медіації.

Наприкінці заходи учасниками підведено підсумки за наслідками доповідей та обговорень, спікери виступили із заключними промовам.

Від господарського суду Донецької області в заході взяла участь суддя Олена Шилова.