flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уяви себе суддею – «Урок справедливості» у господарському судді Донецької області

07 жовтня 2019, 15:05

04 жовтня 2019 року, з метою підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів, в приміщенні господарського суду Донецької області відбувся навчальний візит школярів дев’ятих класів Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 131. Проведення Всеукраїнської акції «Урок справедливості» ініційовано Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України за підтримки Ради суддів України (рішення РСУ від 19.09.2018 №59).

Всеукраїнську акцію здійснено в рамках реалізації грантового проекту «Підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів» за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Під час Уроку діти з захопленням переглянули мультфільм «Слон проти Жирафи», після чого спробували себе у ролі справжніх суддів, намагаючись вирішити спір. Міркування стосовно того, хто ж з героїв мультфільму прав – різнилися. Діти вразили своєю кмітливістю, допитливістю та чесністю та бажанням усіх помирити.

Суддя-спікер господарського суду Донецької області Поліна Демідова продемонструвала головні атрибути судової влади: мантію та нагрудний знак. Розповіла про значення давньогрецької богині правосуддя, – Феміди.

Суддя господарського суду Донецької області  Олександр Говорун розповів про загальні засади судочинства в Україні, судову систему України, відмінність господарських судів від загальних судів та сучасні технології дистанційних судових засідань в режимі відеоконференцій.

Судді відповідали на всі запитання, які цікавили учнів. Дуже зацікавила дітей розмова про вибір майбутньої професії, більшість учнів виявили бажання стати юристами, ця екскурсія дуже їх вразила та підтвердила бажання обрати професію правника.

Начальник відділу аналітичного та інформаційного забезпечення  Наталія Гревцова ознайомила школярів із структурою та діяльністю суду, роботою суддів та працівників апарату, про притаманні судовій  системі атрибути – символи судової влади. Разом оглянули робочі кабінети суддів, працівників апарату суду, зали судових засідань, де вони на власні очі побачили робочі будні суду. Школярі дізнались історію виникнення та становлення господарського судочинства.

Зустріч проходила в дружній атмосфері. Діти залишились сповненими приємних вражень від проведеного заходу. На згадку про зустріч школярі отримали диплом про участь класу у Всеукраїнській акції «Урок справедливості» та наліпки членів Клубу «Справедливці».

В свою чергу керівництво господарського суду Донецької області висловлює слова подяки директору Черненко Ю.В. та вчителям Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 131.