flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівник апарату господарського суду Донецької області взяла участь в семінарі з питань прозорого та ефективного судового управління

07 серпня 2018, 09:11

1−2 серпня 2018 року в місті Одесі відбувся семінар, метою якого було обговорення шляхів адаптації кращих міжнародних практик для ефективного здійснення правосуддя в Україні, організований за сприяння Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) у співпраці з Вищою радою правосуддя, Верховним Судом та Державною судовою адміністрацією України.

З вітальним словом до учасників семінару звернулися суддя – секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів‚ корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду Ганна Вронська, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар, старший юридичний радник CLDP Ннамді Езера.

Координаторами та основними доповідачами семінару виступили Майкл Канніфф, Кейт Фогерті, Дмитро Скринька.

Учасники семінару переймали досвід побудови роботи суду з належним та ефективним управлінням, формування та втілення бачення суду в питаннях лідерства і стратегічного планування, реалізації ключових принципів розробки стратегічного плану та втілення оновлених стратегій у рамках поточного реформування судової системи, у тому числі інформаційного та кадрового компонентів.

Під час семінару був представлений огляд практичних інструментів формування системи базових компетенцій оптимізації ефективності працівників, обговорено особливості застосування процесу «калібрування», покликаного покращувати ефективність працівників  та спрощувати формулювання відповідних вимог.

Учасники семінару  брали участь у дискусіях на теми функціонування судового апарату та забезпечення надання відповідних послуг, чіткого розподілу функцій як способу зменшення адміністративного тягаря, розглянути питання щодо лідерства і зв’язків з громадськістю, керування кадровими ресурсами як ключові складові механізму здійснення правосуддя.

Експерти поінформували про передові практики ефективної імплементації електронних систем судового управління та оптимізації електронного документообігу, структурування завдань у рамках стандартного робочого процесу з відокремленням адміністративних завдань від інших.

Окрему увагу під час дводенного семінару було приділено виконанню у невеликих групах таких практичних завдань: відпрацювання техніки «калібрування»; практичне складання елементів стратегічного плану, який би відображав поточні ініціативи та реалізувався в судових установах і передбачав огляд основних адміністративних функцій та завдань, покладених на суди; відпрацювання методології визначення відповідальних осіб за всіма напрямами роботи; виконання тематичного завдання на тему «Як використати поставлені перед судом цілі для формулювання конкретних дій».

Також, було обговорено ключові принципи керування кадровими ресурсами, підзвітність і ефективність функціонування суду, проходження справ у суді та робочий процес. Учасники заходу ознайомилися з практичними інструментами для формування системи базових компетенцій, покликаної оптимізувати ефективність роботи працівників; з передовою практикою ефективної імплементації електронних систем судового управління та оптимізації електронного документообігу; з прогресивною практикою надання доступу до документації, структурування даних та опрацювання електронних доказів.

Робота семінару відбувалася у форматі секційних засідань, під час яких було напрацьовано рекомендації та заплановано шляхи подальшої співпраці Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США з українськими судовими адміністраторами.