flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя господарського суду Донецької області взяв участь у І Форумі суддів Донецької і Луганської областей

25 червня 2018, 12:49

З 20 по 22 червня 2018 року в м. Святогірьку пройшов І Форум судів Донецької та Луганських областей, організований Асоціацію розвитку суддівського самоврядування України, об’єднання лідерів судової влади України, за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, у якому взяли участь судді місцевих та апеляційних судів Донецької, Луганської та Харківської областей. 

Від господарського суду Донецької області у форумі взяв участь суддя Харакоз Костянтин Сергійович.

В перший день форуму суддя Верховного Суду Микола Гімон ознайомив учасників заходу з роботою суду вищої інстанції, планами суду та зазначив, що одним з завдань Верховного Суду є забезпечення єдності судової практики. З цією метою в адміністративній касації створена і постійно поновлюється програма, яка дає можливість відслідковувати важливі рішення, які перебувають в провадженні, проводиться багато нарад з суддями Великої Палати Верховного Суду.

Спеціаліст з дотримання прав людини Управління Верховного комісара ООН з прав людини Тагуі Мелкумян ознайомила суддів з міжнародними стандартами із захисту майнових прав осіб, що постраждали внаслідок конфлікту, звернула увагу на право кожної переміщеної особи на реституцію.

Ольга Луньова, суддя Вугледарського міського суду Донецької області підняла питання доступу фізичних осіб до правосуддя, розповіла про реалізацію ПРООН в Україні програми капітального ремонту та реконструкції будинку Вугледарського міського суду Донецької області.

Перший день Форуму завершився модерованою дискусією на тему: «Співпраця судової влади та ПРООН щодо поліпшення доступу до правосуддя».
На другий день роботи Форуму з вітальним словом виступив Віталій Кострицький, заступника голови Апеляційного суду Луганської області.

У своїй доповіді «Захист соціальних прав фізичних осіб, судова практика, європейський досвід» Микола Гімон звернув увагу на правову природу статусу «переміщених осіб», яким є тимчасовий стан особи, метою якого є особливий захист і сприяння особі в реалізації її прав. При вирішенні адміністративних позовів про відновлення виплати пенсії доповідач зазначив, що суд має перевіряти : наявність рішення ПФУ про припинення виплат для перевірки підстав такого припинення, дійсність довідки переміщеної особи, факту отримання такої довідки та відсутність рішень про її скасування.

Микола Миколайович зазначив, що відповідно до ч.2 ст. 2 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" реєстрація місця проживання чи міста перебування особи або її відсутність не може бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України або підставою для їх обмеження, відповідна правова позиція висловлена в постановах Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 235/4162/17 від 13 березня 2018 року та у справі № 243/6401/17 від 06 березня 2018 року.

Суддя Апеляційного суду Донецької області Людмила Соломаха доповіла про судову практику розгляду справ з відшкодування майнової та матеріальної шкоди, завданої власникам майна – фізичним особам терористичним актом та внаслідок проведення АТО.

Адвокат Герман Петров поділився досвідом захисту майнових прав фізичних осіб та особливостями відшкодування шкоди, стратегією захисту.

Заступник голови Краматорського міського суду Донецької області Анастасія Михальченко обговорила з суддями проблеми доступу при здійсненні правосуддя до архівних матеріалів, які залишились на території України, на якій органи державної влади не здійснюють свої повноваження.

Третій день І Форуму розпочали з вітальних слів заступник голови Донецького апеляційного адміністративного суду Андрій Гайдар та начальник відділу судової роботи та міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Юлія Жаворонкова.
Дмитро Гудима, суддя Великої Палати Верховного Суду у своєму виступі звернув особливу увагу на нові правові позиції визначені Великою Палатою Верховного Суду,які відійшли від правових позицій ВСУ.

Модератор Форуму Євген Петров - член Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, суддя Дружківського міського суду Донецької області, ознайомив з підсумками судових форумів, які пройшли останнім часом, планами роботи ВККС України та ходом проведення кваліфікаційного оцінювання суддів.