flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дмитро Мовчан: "Судді - законослухняні громадяни, а закон каже, або приходиш кваліфікаційне оцінювання, або звільняєшся"

22 червня 2018, 10:52

Дмитро Мовчан,член Ради суддів України, суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська, уповноважений РСУ з питань розвитку суддівського самоврядування у Дніпропетровській області, кандидат юридичних наук, був гостем програми "Тема" на громадському телебаченні Дніпра.

Передача була присвячена судовій реформі, а предметом обговорення стали питання, які стосуються результатів судової реформи в Україні. Зокрема, йшлося про незалежність судової влади від законодавчої і виконавчої, про відкритість і прозорість у діяльності судів, про оптимізацію, боротьбу з корупцією, про необхідність підвищення правової освіти населення і про перезавантаження судової влади через проведення конкурсних процедур і кваліфікаційного оцінювання для суддів.

Відповідаючи на запитання ведучої щодо відкритості і прозорості у роботі судів і суддів, Дмитро Мовчан зазначив, що присутність в інформаційному просторі країни повідомлень, які стосуються діяльності судової влади починаючи від судів першої інстанції і закінчуючи Верховним Судом - це крок до довіри. "В українських судах активно працює інститут суддів-спікерів, судді йдуть виступати на радіо і телебачення, відкривають двері для школярів і студентів, аби вони бачили роботу суду з середини, активно й оперативно працюють з інтернет ресурсами та соціальними мережами щоб донести свою позицію до різних соціальних і вікових груп населення, що і є одним з проявів відкритості та твердим кроком до підвищення довіри у суспільства. Люди мають бачити і розуміти, що відбувається у судах, як працюють судді і як розглядаються справи" - сказав член Ради суддів України.

Щодо кваліфікаційного оцінювання, яке зараз проходять судді, Дмитро Мовчан вважає, що його не варто обговорювати - його потрібно проходити. "Ми всі розуміємо - є виклик часу, є громадський запит на оновлення суддівського корпусу через підтвердження відповідності посаді, яку суддя займає. І, як показують результати оцінювання, більшість суддів - це високо професійні фахівці, які впевнено підтверджують свої знання у галузі права  і свою відповідність морально-етичним нормам та вимогам доброчесності. До всього ж, судді - законослухняні громадяни, а закон каже, або приходиш кваліфікаційне оцінювання, або звільняєшся", - підсумував Дмитро Мовчан.

Які ще питання обговорювалися під час ефіру дивіться тут

   

Джерело:

www.rsu.gov.ua

Прес-служба РСУ