flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВРП Ігор Бенедисюк бере участь у Регіональному семінарі TAIEX щодо проведення досліджень у сфері правосуддя

22 червня 2018, 10:46

21 червня 2018 року у місті Брюсселі розпочав роботу Регіональний семінар TAIEX щодо проведення досліджень у сфері правосуддя, організований у співпраці із Загальним директоратом ЄС з питань юстиції та споживачів.

До складу української делегації, яка бере участь у роботі семінару, увійшли Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов.

Метою семінару є підвищення обізнаності щодо переваг та процедур проведення досліджень у секторі правосуддя, включаючи висвітлення найкращих практик та уроків, винесених із проведення попередніх досліджень.

Об’єктивні дані є надзвичайно важливими для надання інформації стосовно функціонування системи правосуддя. Отримання кращого бачення функціонування правосуддя через дослідження та точні дані сприятиме вдосконаленню управління (адміністрування) судовою системою у процесі планування наступної хвилі судової реформи та відновлення суспільної довіри.

Учасники семінару ознайомлюються з найкращими практиками функціонування систем управління справами, включаючи ключові індикатори. Спікери з Німеччини, Словенії та Світового банку діляться своїм досвідом щодо способів використання інформації, отриманої за результатами досліджень, та показників з метою вдосконалення управління судовою системою та процесом реформування.

Зазначений семінар доповнює спільний проект Світового банку та Європейської комісії (DGJUST та NEAR) щодо низки досліджень у сфері правосуддя у країнах Східного партнерства з фокусом уваги на вплив реформ на ефективність, якість та незалежність судової системи кожної країни.

У ході семінару проходить круглий стіл, під час якого кожна національна делегація представляє коротку презентацію досліджень у сфері правосуддя у відповідній країні.

Учасники семінару обговорять питання, чому слід проводити дослідження в сфері правосуддя, ознайомляться з досвідом Словенії щодо таких досліджень. Експерти проаналізують методологію та найкращі практики досліджень у сфері правосуддя, а також здійснять огляд вимірювання прогресу реформ у сфері правосуддя з переліком ключових індикаторів.

 

Довідково

У 2017 році під час зустрічі на рівні міністрів у межах Ради з питань юстиції та внутрішніх справ країн Східного партнерства було узгоджено позицію щодо необхідності «знайти шляхи продемонструвати прогрес, погоджуючись стосовно індикаторів, які можуть виміряти цей прогрес». У жовтні 2017 року у межах Панелі з питань верховенства права країн Східного партнерства було визначено перелік можливих індикаторів, «включаючи результати діяльності (динаміки) та дослідження у сфері правосуддя». Ця робота була відображена у програмному документі «20 ключових завдань на період до 2020 року: забезпечення відчутних результатів для громадян», який нагадав заклик до «визначення ключових індикаторів» задля вимірювання впливу реформ на незалежність, неупередженість, ефективність та підзвітність судової влади.

З метою підготовки відповіді на цей заклик Європейська Комісія у співпраці зі Світовим банком готує проект ультрасучасного дослідження у сфері правосуддя, яке може бути проведено в країнах Східного партнерства. Дослідження у сфері правосуддя все частіше використовуються судовою владою європейських країн задля визначення механізмів відправлення правосуддя, яке якнайкраще відповідає інтересам громадян. Ці дослідження довели свою високу користь як механізму під час планування та впровадження реформ у сфері юстиції.

   

Джерело:

http://www.vru.gov.ua

Управління інформації

та забезпечення комунікаційної діяльност