flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький провів навчальний семінар для інспекторів ВРП

07 червня 2018, 09:10

Під час навчального семінару член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький зосередив доповідь на питаннях первинного опрацювання дисциплінарних скарг, повноти кваліфікації дій суддів, що можуть бути підставою для дисциплінарної відповідальності, необхідності встановлення обставин, за яких відповідні дії було допущено, та кваліфікуючих ознак, а також звернув увагу на дотримання принципу пропорційності дисциплінарного стягнення характеру дисциплінарного проступку. Крім того, доповідачем було висвітлено стан розгляду дисциплінарних скарг у Вищій раді правосуддя.

Член ВРП Олексій Маловацький зупинився на складних практичних аспектах застосування норми підпункту «б» частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» – невмотивованість судового рішення, а також кваліфікації дій, які є несумісними зі статусом судді. Як зазначив Олексій Маловацький, невмотивованість може бути кваліфікована у разі незазначення у судовому рішенні, ухваленому за результатами розгляду справи, мотивів щодо суті спору, якщо внаслідок таких дій порушено права особи на справедливий судовий розгляд. Стосовно дисциплінарного проступку, несумісного зі статусом судді, доповідач наголосив, що слід визначити, який саме дисциплінарний проступок був вчинений та чи може характер поведінки судді, з урахуванням його особи, наслідків неналежної поведінки, бути кваліфікований як несумісність із посадою судді, що, у свою чергу, не може ґрунтуватись на припущеннях чи нечіткій кваліфікації вчиненого дисциплінарного проступку.

Олексій Маловацький зазначив, що найчастіше у практиці зустрічаються випадки порушення розумних строків розгляду справ та неповідомлення сторін про їх розгляд. Доповідач звернув увагу на практичні аспекти, вказавши, що в умовах надмірного навантаження потрібно зважено ставитися до наявності порушення прав та досліджувати, чи наявні підстави відповідальності судді, зокрема груба недбалість чи вина. Також трапляються випадки неналежної поведінки судді, пов’язаної з необґрунтуванням заходів забезпечення позову, безпідставним застосуванням заходів забезпечення кримінального провадження, що має ознаки порушення прав людини та права на справедливий суд.

Наприкінці семінару інспектори мали можливість поставити запитання Олексію Маловацькому.

Проведення членами ВРП навчальних семінарів для інспекторів є корисною практикою у напрацюванні єдності підходів під час здійснення дисциплінарних проваджень.  

 

Джерело:

http://www.vru.gov.ua

Управління інформації
та забезпечення комунікаційної діяльност