flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Венеціанська комісія і Рада Європи і надалі підтримуватиме Україну на шляху реформ, – Голова Венеціанської комісії

04 червня 2018, 09:59

Міжнародні та українські експерти, члени Ради з питань судової реформи, представники органів судової влади, судді Верховного Суду, адвокати, науковці, громадськість обговорюють сьогодні у Києві результати проведеної судової реформи, темпи її впровадження та подальші кроки.

1 червня 2018 року розпочала роботу конференція «Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки», під час якої учасники підіб’ють підсумки та визначать подальші пріоритетні напрями судової реформи в Україні.

Під час конференції обговорюються питання закріплення європейських стандартів щодо правосуддя в Конституції України,  деполітизації судової влади як запоруки незалежного та безстороннього суду, внутрішньої незалежності суддів як складової верховенства права, незалежності Конституційного Суду України як гарантії ефективності системи стримувань і противаг.

Окрім того, заплановано розгляд питань, пов’язаних із досягненням нової якості судочинства в Україні як першочергового завдання для Верховного Суду, дотриманням стандартів Ради Європи під час створення нового Верховного Суду, визначенням інструментів забезпечення єдності його судової практики, а також інструментів судді та сторін для проведення ефективного судового процесу у Верховному Суді.

Також йдеться про кваліфікаційні процедури щодо суддів як запоруку формування високопрофесійного та доброчесного суддівського корпусу, зокрема оцінювання та конкурсні процедури, європейські стандарти та українські реалії участі громадськості в оцінюванні суддів, досвід конкурсантів на посади суддів Верховного Суду.

Окремим блоком для дискусії винесено питання стосовно гарантій незалежності судової влади в Україні в ракурсі дотримання балансу між незалежністю та підзвітністю суддів, нових підходів до незалежності, відповідальності та підзвітності судової влади, забезпечення балансу інтересів судді та суспільства у дисциплінарній процедурі, формування єдиних підходів до практики дисциплінарних проваджень щодо суддів, принципів незалежності та підзвітності судової гілки влади у практиці Європейського суду з прав людини тощо.

 

У привітанні до учасників конференції Голова Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії)  Джанні Букіккіо запевнив,що Венеціанська комісія і Рада Європи і надалі підтримуватиме Україну на шляху реформ.  «Незалежність судової влади означає, що вона не перебуває під тиском чи політичним впливом, не є корумпованою, а судді приймають рішення на основі конституції та законів України,а не волі певних впливових осіб», – зазначив він.

За його словами, конституційні зміни в частині правосуддя, що відбулися два роки назад, мали покласти край політичному впливу на судову систему України. «Боятися незалежної судової влади є причини у тих, хто хоче позбутися опонентів не завдяки аргументам, а завдяки незаконному впливу, – сказав Букіккіо. – Незалежність не може бути щитом від громадян.  Судова система має бути ізольована від владного впливу, але не перетворюватися на закриту спільноту, судова влада має бути підзвітна перед суспільством, а не перед певними владними групами».

Участь у конференції беруть заступник Глави Адміністрації Президента України, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов, суддя Конституційного Суду України Сергій Головатий, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер, керівник Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» Довідас Віткаускас, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов, Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, суддя Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач, віце-президент НАПрН України – керівник Київського регіонального центру, член Ради з питань судової реформи Наталія Кузнєцова, член Громадської ради доброчесності, Голова Третейської палати України Тарас Шепель, старший партнер юридичної фірми «Василь Кісіль і Партнери», член Ради з питань судової реформи Василь Кисіль, голова відділу фільтраційної секції Секретаріату Європейського Суду з прав людини Дмитро Третьяков. Серед основних спікерів заходу – члени Ради з питань судової реформи та Конституційної Комісії, заступник Голови ВРП Вадим Беляневич, член ВРП Андрій Бойко. Також від ВРП участь у заході візьмуть член ВРП Тетяна Малашенкова, Наталя Волковицька, керівник Служби інспекторів ВРП Володимир Куценко, керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Владислав Гуртенко.

 

Джерело:

http://www.vru.gov.ua/  

Управління інформації

та забезпечення комунікаційної діяльності