flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада Європи презентувала новий Проект «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини»

20 квітня 2018, 16:02

19 квітня 2018 року представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України взяли участь в офіційному відкритті Проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини».

Відкриваючи захід, з промовами виступили Голова Відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ліліт Данегян, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина, Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв, Голова підкомітету з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович та Керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України, Секретар Ради з питань судової реформи Костянтин Красовський.

Під час виступу Сергій Козьяков констатував суттєве підвищення рівня обізнаності суддів стосовно практики Європейського суду з прав людини, що спостерігається під час проходження суддями кадрових процедур. «Наприклад, у ході проходження кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді 999 суддів близько 80% письмових робіт, що перевірила Комісія, містять посилання на рішення ЄСПЛ», – зазначив Голова Комісії.

Сергій Козьяков також подякував представникам Ради Європи за плідну співпрацю впродовж останніх декількох років та запевнив, що ВККСУ в межах своїх повноважень і надалі спонукатиме суддів застосовувати практику ЄСПЛ.

Водночас менеджер Проекту РЄ «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» Інна Ліньова розповіла присутнім про основні цілі Проекту, а саме: 1) надання підтримки Україні у подальшій імплементації стандартів Ради Європи щодо організації та функціонування судової влади з метою кращого забезпечення незалежності суддів відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі «Олександр Волков проти України» та групі справ «Салов проти України»; 2) надання підтримки органам влади у впровадженні ефективної системи засобів захисту від стверджувальних порушень Європейської конвенції з прав людини, зокрема, від невиконання рішень національних судів та від надмірної тривалості судових проваджень; 3) надання підтримки Верховному Суду у забезпеченні повного, ретельного та ефективного перегляду судових рішень після рішень Європейського суду з прав людини у справах «Бочан проти України № 2», «Яременко проти України № 2» та «Шабельник проти України № 2».

Також присутні обговорили практику Європейського суду з прав людини в контексті незалежності та підзвітності суддів як основоположних принципів судової системи.

Крім того, під час зустрічі учасники озвучили основні пріоритети діяльності та очікувані результати від впровадження Проекту.

В урочистому відкритті Проекту взяли участь представники Верховної Ради України, судді та представники Верховного Суду, члени та представники Вищої ради правосуддя, Адміністрації Президента України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, вищих навчальних закладів, міжнародних та громадських організацій, а також представники та експерти Ради Європи.

Довідково:

Проект Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» фінансується Фондом з прав людини. Метою Проекту є підтримка України у вдосконаленні національних механізмів виконання рішень Європейського суду з прав людини, якими констатовано порушення статті 6 Європейської конвенції з прав людини у зв’язку з недоліками функціонування судової системи.

 

Джерело:

https://vkksu.gov.ua

Прес-служба ВККСУ