flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як виміряти довіру до суду?

17 квітня 2018, 14:20

Як виміряти довіру до суду? Це та багато інших питань стали предметом обговорення на третьому засіданні дорадчої групи партнерів Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Зокрема, Інститутом прикладних гуманітарних досліджень було презентовано проект Методики моніторингу довіри до суду (концепція та інструментарій), підготовлений у співпраці з Радою суддів України.

"Для судової влади питання довіри громадян до суду є надзвичайно важливим, адже ми працюємо для людей. Тому перед Радою суддів України, як вищим органом суддівського самоврядування, постало питання, яким чином швидко і за мінімальних витрат отримувати коректні результати соціологічних досліджень, що відображали бдумку людей про діяльність судів та суддів. І я дуже тішуся з того, що в розпорядженні судової влади нарешті з'явиться інструмент моніторингу довіри до суду (який я умовно називаю "термометр") - Методика, розроблена фахівцями у галузі соціології. Це ще надзвичайно важливо і тому, що вказаною Методикою зможуть послуговуватися будь-які організації, які будуть здійснювати соціологічні дослідження довіри до суду: використання Методики дозволить їм отримувати коректні результати, що спираються на наукову основу. Крім того, проводячи соціологічні дослідження за даною методикою протягом певного часу, у нас з'явиться можливість простежити показники у динаміці." - прокоментувала захід член РСУ Суярко Тетяна. 

Спікерами на засіданні виступали Роман Куйбіда (заступник голови правління Центру політико-правових реформ), Томас Вертелецький (фахівець з моніторингу та оцінювання Програми «Нове правосуддя»), Олена Волянська (експерт Інституту прикладних гуманітарних досліджень), Томас Вертелецький (фахівець з моніторингу та оцінювання Програми «Нове правосуддя»).

На засіданні дорадчої групи партнерів Програми «Нове правосуддя» також були розглянуті: результати та висновки першої програми моніторингу судових процесів, імплементованої Координатором проектів ОБСЄ в Україні спільно з Центром політико-правових реформ у межах проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» за фінансової підтримки Уряду Канади; результати всеукраїнського опитування працівників апарату суду та другої хвилі опитування професійних правників, що є учасниками судових проваджень щодо судової реформи, незалежності та підзвітності судової влади, сприйняття корупції та готовності їй протидіяти; проект методики моніторингу довіри до суду, що розроблений Інститутом прикладних гуманітарних досліджень у співпраці з Радою суддів України та Програмою «Нове правосуддя»; результати другого щорічного опитування членів дорадчої групи щодо незалежності та підзвітності судової системи України відповідно показників Європейської мережі рад правосуддя (ЄМРП); пілотний проект щодо апробації Контрольного переліку сприяння якості правосуддя та роботи судів Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) в Україні. 

Раду суддів України на засіданні дорадчої групи партнерів Програми «Нове правосуддя» представили Богдан Моніч, Володимир Кравчук, Інна Плахтій. 

Джерело:

http://rsu.gov.ua

Прес-служба РСУ