flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Член ВРП Лариса Швецова провела лекцію-дискусію для студентів щодо досудового врегулювання спорів шляхом медіації

16 квітня 2018, 09:19

13 квітня 2018 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася лекція-дискусія  судді-медіатора, члена Вищої ради правосуддя Лариси Швецової в рамках курсу «Охорона, захист і відновлення прав та їх представництво адвокатом в цивільному процесі» за ініціативи кафедри нотаріального та виконавчого процесу і адвокатури КНУ імені Тараса Шевченка.

Лекція присвячена обговоренню актуальних питань, пов’язаних із судовою реформою, шляхів поліпшення ефективності судової системи у світлі прийнятих змін до процесуального законодавства, зокрема Цивільного процесуального кодексу України, у якому з’явилася нова стадія загального позовного провадження, якою передбачено врегулювання спору до початку розгляду справи по суті за участю судді.

Загальне спрямування цивільного судочинства на сьогодні спрямоване на досягнення мирного, компромісного врегулювання спору між сторонами. Про розвиток цього підходу, мету, механізми, особливості, переваги та недоліки його застосування, функції судді-медіатора, алгоритм розгляду справ шляхом судової медіації майбутнім правникам розповіла суддя-медіатор, член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова.

Л.Швецова розповіла про міжнародний досвід застосування досудового врегулювання спорів та зазначила, що пілотний проект запровадження медіації в Україні тривав у 2006−2011 роках. За цей період в Україні було підготовлено близько двадцяти суддів-медіаторів. Ця процедура запроваджувалася в судах при розгляді справ у порядку Кодексу адміністративного судочинства України, хоча ці конфлікти можливо вирішити лише між фізичними особами або із суб’єктом владних повноважень.

Головними принципами медіації, за словами Л.Швецової, є добровільність, можливість вийти із процесу у будь-який час, конфіденційність, нейтральна позиція судді-медіатора, право вибору варіантів вирішення конфлікту.

Як зазначила Л.Швецова, під час застосування такої процедури суддя має встановлювати чіткі часові межі, формат зустрічей сторін, конфіденційність, повинен забезпечити сприятливий морально-психічний клімат, може надавати консультації учасникам.

У разі успішного прийняття рішення шляхом медіації суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу 50 %  судового збору, сплаченого при поданні позову.

 «Під час вирішення спору шляхом медіації, на мою думку, суддя виконує непритаманні йому додаткові функції щодо вирішення конфлікту. Він не повинен вирішувати конфлікт, його обов’язок − створити належні умови для того, аби сторони вирішили спір у межах позовних вимог», − наголосила член ВРП Л.Швецова.

Лекція відбувалася у формі дискусії з використанням наочних матеріалів та моделювання ситуацій процедури медіації в суді разом зі студентами.

 

Джерело:

http://www.vru.gov.ua

Управління інформації
та забезпечення комунікаційної діяльності