flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України висловилась свою позицію стосовно рішень органів суддівського самоврядування

13 квітня 2018, 09:32

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка щодо ситуації, яка склалася із ліквідацією Верховного Суду України, Рада суддів України встановила,що відповідно до пункту 6 розділу XII Закону України від 02.06.2016 № 1402-VIII ''Про судоустрій і статус суддів" Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України діяли в межах їх повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду у складі, визначеному цим Законом, та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом у складі, визначеному цим Законом.

Згідно із пунктом 7 розділу ХІІ Закону України від 02.06.2016 № 1402-VIII ''Про судоустрій і статус суддів" з дня початку роботи Верховного Суду у складі, визначеному Законом, Верховний Суд України,Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України припиняють свою діяльність та ліквідовуються у встановленому законом порядку. До припинення діяльності статус, структура, повноваження, порядок роботи, права, обов’язки, гарантії суддів цих судів визначаються Законом України від 07 липня 2010 року № 2453-VI "Про судоустрій і статус суддів".

Датою початку роботи Верховного Суду відповідно до рішення Пленуму цього суду від 30.11.2017 № 2 є 15 грудня 2017 року.

Таким чином, з 15 грудня 2017 року у відносинах стосовно утворення, реорганізації (ліквідації) судів, у тому числі Верховного Суду України, спеціальним законом, який діє, є Закон України від 02.06.2016 № 1402-VIII ''Про судоустрій і статус суддів".

Частиною третьою статті 147 зазначеного Закону визначено, що питання виконання рішень про ліквідацію судів покладено на Державну судову адміністрацію України.

З метою належного виконання приписів та положень Закону наказом Голови Державної судової адміністрації України від 05.04.2018 № 94/к на посаду заступника керівника апарату Верховного Суду України з 06 квітня 2018 року призначено Валентина Сердюка, в обов'язки якого входить і здійснення ліквідаційних процедур. 

У відповідь 06 квітня 2018 року відбуваються нелегітимні збори суддів Верховного Суду України під час проведення яких безпідставно вносяться зміни до структури та штатного розпису апарату Верховного Суду України, Положення про апарат Верховного Суду України і виключають посаду заступника керівника апарату Верховного Суду України зі штатного розпису суду, що фактично є скороченням посади заступника керівника апарату Верховного Суду України. Як наслідок, склалася конфліктна ситуація, котра не дозволяє повноцінно запустити роботу Верховного Суду і захистити права працівників апарату колишнього ВСУ.

Своє звернення до Ради суддів України Голова ДСА України Зеновій Холоднюк обгрунтував тим, що рішення Ради суддів України, прийняті в межах визначених Законом повноважень, є обов'язковими для виконання для всіх органів суддівського самоврядування, крім з’їзду суддів України. Рішення Ради суддів України може бути скасовано з’їздом суддів України або в судовому порядку.

Джерело:

http://rsu.gov.ua

Прес-служба РСУ