flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова РСУ Олег Ткачук провів робочу зустріч з представниками ООН Жінки в Україні з питань захисту прав жінок

11 квітня 2018, 17:07

Сьогодні вранці Голова Ради суддів України Олег Ткачук та голова Комітету РСУ з питань комунікації з міжнародними організаціями Вадим Бутенко провели робочу зустріч з представниками ООН Жінки в Україні з питань захисту прав жінок.

Структуру ООН Жінки в Україні під час зустрічі представляли пані Ейлін Скіннідер - міжнародна експертка організації, Марина Руденко - менеджерка проекту "CEDAW в Дії" та перекладачка - Аліна Краміна.

Зазначимо, що офіс ООН Жінки в Україні у партнерстві з офісом Віце-прем'єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції здійснюють проект "Гендерна рівність у центрі реформ, миру та безпеки" (за фінансової підтримки уряду Швеції) з метою підтримки  консолідованих зусиль українського Уряду, Парламенту, жіночих груп та організацій громадянського суспільства задля виконання державних зобов'язань щодо гендерної рівності та прав жінок шляхом реформ.

Марина Руденко - менеджерка проекту "CEDAW в Дії" інформувала Голову Ради суддів України, що у рамках Проекту було здійснено гендерний аналіз моделі управління реформою у секторі правосуддя та юстиції, відповідних політик, законодавчих актів і стратегій для оцінки того, наскільки міжнародні, регіональні та національні зобов'язання України з питань гендерної рівності в них інтегровані. "Україна надала звіт на виконання всіх форм Конвенції ліквідації дискримінації щодо жінок у лютому 2017 року й отримала перелік рекомендацій, що викладені у Заключних рекомендаціях Комітету ООН ліквідації дискримінації щодо жінок. Їх 82, 20 з них стосуються діяльності судової влади, доступу жінок до правосуддя", - зазначила пані Руденко.

Міжнародна експертка пані Ейлін Скіннідер жваво цікавилася дотриманням гендерної рівності у судовій владі та захистом жінок, які страждають від насильства, у судовому процесі. На її думку, жінки в Україні ще недостатньо захищені від проявів насильства про що свідчить велика різниця між справами, що фіксуються у правоохоронців і тими, що доходять до суду.

У відповідь Голова Ради суддів України інформував представників ООН Жінки в Україні про реалізацію засад гендерної рівності та навів статистику щодо присутності жінок у судовій владі. "Рада суддів України опікується не лише суддями, ми відповідаємо і за організацію роботи апарату суду, де більшість працюючих - жінки. Нам дуже важливо щоб вони відчували себе захищеними і впевненими як у плані роботи та кар'єрного зростання, так і щодо стосунків у колективах та сім'ях", - сказав Олег Ткачук.

Разом з тим він зазначив, що для дієвих заходів щодо забезпечення гендерної політики як у судовій владі, так і загалом у суспільстві, потрібна кропітка праця, у процесі якої змінюватиметься не тільки законодавство, а й ментальність українців.

У підсумку зустрічі сторони домовились про співпрацю та постійний обмін інформацією з окресленого питання, який буде використовуватися для реалізації засад гендерної рівності як у судовій владі, так і в суспільстві загалом.

Джерело:

http://rsu.gov.ua

Прес-служба РСУ