flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч представників ВККСУ з представниками Структури ООН Жінки в Україні

04 квітня 2018, 12:50

02 квітня 2018 року у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбулася робоча зустріч представників Комісії зі старшим юристом Міжнародного центру реформування кримінального права та політики кримінальної юстиції, міжнародною консультанткою Структури ООН Жінки в Україні пані Ейлін Скіннідер та національним консультантом Структури ООН Жінки в Україні Андрієм Вишневським.

Вищу кваліфікаційну комісію суддів України на зустрічі представили Голова Комісії Сергій Козьяков, член кваліфікаційної палати Тетяна Шилова, член палати з питань добору і публічної служби суддів Анастасія Заріцька та керівник секретаріату Олена Пономаренко.

Мета візиту міжнародної консультантки з питань ґендерної політики та захисту прав людини – оцінити можливості та потенціал системи правосуддя у просуванні та захисті прав жінок в Україні й виконання Заключних Зауважень до Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації щодо жінок та інших міжнародних договорів з прав людини.

Зустріч присвячено обговоренню можливих напрямів співпраці Комісії зі Структурою ООН Жінки в Україні в рамках виконання міжнародних норм у сфері захисту прав жінок. Зокрема, експертів цікавило, наскільки Комісія є ґендерно чутливою під час здійснення наданих їй повноважень.

Голова ВККСУ поінформував міжнародних фахівців стосовно основних функцій і процедур Комісії та навів статистичні дані щодо співвідношення чоловіків і жінок серед членів Комісії та працівників секретаріату: у складі Комісії 12 чоловіків та 4 жінки, а у складі секретаріату Комісії 54 чоловіки та 175 жінок.

Також говорили про ґендерну рівність серед суддів нового Верховного Суду. Так, у його новому складі – 64 чоловіки та 52 жінки. «Вперше в історії України Головою Верховного Суду обрано жінку», – наголосив Сергій Козьяков.

Про рівність прав під час добору кандидатів на посаду судді місцевого суду розповіла член Комісії Тетяна Шилова. «В оголошеному Комісією у квітні 2017 року доборі взяли участь більше 5000 осіб. Серед них було 2162 чоловіки та 3176 жінок», – зазначила пані Шилова.

Своїм більш ніж сорокарічним досвідом роботи у судовій системі поділилася член Комісії Анастасія Заріцька. «Те, що я жінка, ніколи не вплинуло ні на зарплату, ні на кар’єрний ріст, ні на що. Я думаю, багато жінок можуть заявити те саме, що я. Вони пишаються тим, що вони жінки», – підсумувала пані Заріцька.

Представники Комісії та Структури ООН Жінки в Україні домовились про співпрацю для забезпечення розвитку політики ґендерної рівності у рамках здійснення процедур Комісії.

 

 

Джерело:

https://vkksu.gov.ua