flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України продовжує співпрацю з громадськістю задля відновлення довіри до судової гілки влади

02 квітня 2018, 11:53

Вільний доступ до відкритої інформації про діяльність суб’єктів владних повноважень – це важливе підґрунтя для розвитку сучасної демократичної держави. У таких умовах найпростішим і найнадійнішим засобом комунікації виступає веб-сайт суду.

Сьогодні, 29 березня 2018 року, відбулась презентація та обговорення результатів моніторингу офіційних веб-сайтів/веб-сторінок судів.

Протягом жовтня – грудня 2017 року експертами громадської організації «Платформа прав людини» було проведено моніторинг офіційних веб-сайтів органів судової влади України на предмет відповідності їх змісту положенням нормативно-правових актів, які регулюють питання доступу до інформації про їх діяльність, та дотримання технічних, технологічних, програмних і лінгвістичних вимог до офіційних сайтів державних органів.

Зокрема, було проаналізовано веб-сайти 25-ти місцевих господарських судів, 25-ти місцевих адміністративних (окружних) судів та 40 місцевих загальних судів, а саме районних судів міст Києва, Харкова, Львова, Дніпра та Запоріжжя. Головною метою зазначеного дослідження є покращення інформування громадськості про діяльність судової влади та створення умов для впровадження електронного врядування в Україні.

За результатами моніторингу визначено рівень інформаційної відкритості кожного суду та складено відповідний рейтинг.

Так, лідерами в загальному рейтингу, у яких рівень інформаційної відкритості більше 81%, виявилися 3 суди: Херсонський окружний адміністративний суд (84%), господарський суд Львівської області (82%), господарський суд Одеської області (81%).

Людмила Опришко, медіа-юристка ГО «Платформа прав людини» відкриваючи захід відзначила, що сайти установ судової гілки влади залишаються на позиції лідера в інформаційному наповненні серед органів державної влади в Україні.

Ірина Кушнір, екс-представниця Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді під час презентації зауважила, що проведення такого моніторингу це унікальна можливість дізнатись чи дійсно сайт установи є інформативним. «Ще навіть у 2013 році ми і уявити не могли, що державні органи будуть дослухатися до громадськості і прийде розуміння того, що сайт – це обличчя установи і чим більше корисної інформації на ньому розміщено, тим менше запитів від громадськості отримає установа.»

Результатом дослідження стала підготовка рекомендацій щодо наповнення публічною інформацією офіційних веб-сайтів судів першої інстанції. 

Участь у заході взяли представники прес-служби Ради суддів України, Вищої Ради правосуддя та судів.

Довідково: Моніторинг офіційних веб-сайтів/веб-сторінок судів, проведено експертами ГО «Платформа прав людини» в рамках проекту «Оцінка та підвищення рівня інформаційної відкритості офіційних веб-сайтів судів України». Дослідження проведено з використанням єдиної методології:«Методологія оцінки рівня забезпечення доступу до публічної інформації суб’єктами владних повноважень», яка була розроблена експертною групою на замовлення та під керівництвом Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, зокрема, розділу ІІІ Методології.

 

Джерело:

http://rsu.gov.ua

Прес-служба РСУ