flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася спільна нарада голів місцевих, апеляційних господарських судів та суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

09 лютого 2018, 09:48

08 лютого 2018 року у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду відбулася спільна нарада голів місцевих, апеляційних господарських судів та суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, на якій підвели підсумки роботи господарських судів у 2017 році, окреслили завдання на 2018 рік та обговорили проблемні питання застосування Господарського процесуального кодексу України.

Звертаючись до присутніх колег, заступник Голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов підкреслив, що обличчям судової системи мають бути суди першої інстанції, адже саме на них лягає найбільша відповідальність за якісне фахове впровадження нових процесуальних норм. «Водночас і апеляційна інстанція не повинна стати транзитом. На неї сьогодні, як ніколи, покладається вивчення та узагальнення судової практики щодо застосування законодавства у відповідному апеляційному окрузі. Адже єдність судової практики – основна суть судового рішення. Має бути чіткість у формулюванні постанов, доступність, мотивація у відповідності до чинного законодавства. У свою чергу Верховний Суд має стати тією інстанцією, яка шляхом вивчення та узагальнення практики застосування матеріального і процесуального законів забезпечить однакове застосування норм права при вирішенні всіма судами нашої держави судових справ», - переконаний очільник Касаційного господарського суду.

Заступник Голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов наголосив, що судова система сьогодні має задовольняти на найвищому рівні потреби учасників судового процесу і мірилом в цьому повинен бути єдиний формат процесуальних рішень, якість та стислі строки розгляду справ. Перед нами стоїть завдання працювати так, щоб навіть сторона, яка програла процес, могла заявити про високу професійну компетенцію суду.

Голова Касаційного господарського суду Богдан Львов також відповів на численні питання колег щодо подальшого перебігу судової реформи, процедури кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих і апеляційних судів на відповідність займаній посаді тощо.

Крім того, судді господарських судів обговорили проблемні питання та особливості застосування норм Господарського процесуального кодексу України.

У ході наради голови місцевих та апеляційних господарських судів обмінялися думками та висловили пропозиції щодо необхідності подальшої спільної роботи з напрацювання єдиної практики застосування нових процесуальних норм.

Від господарського суду Донецької області у нараді взяв участь голова суду Попов Олександр Вікторович.