flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги: - Дочірнього підприємства «ІнтерІнвест» (м. Донецьк);

07 грудня 2020, 14:53

Повідомлення у справі №905/1815/15

Суддя Господарського суду Донецької області Огороднік Д.М., розглянувши матеріали

заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста»

про     заміну сторони правонаступником

за позовом                Публічного акціонерного товариства «Банк Комбіо»

до                                Дочірнього підприємства «ІнтерІнвест»

про                             стягнення коштів у розмірі 4 897 219,31 грн.

 

Рішенням Господарського суду Донецької області від 05.11.2015 позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «Банк Комбіо» до Дочірнього підприємства «ІнтерІнвест» задоволено повністю.

Вирішено стягнути з Дочірнього підприємства «Інтерінвест» на користь Публічного акціонерного товариства «Банк Камбіо» заборгованість за кредитом у розмірі 2 531 669 (два мільйона п’ятсот тридцять одна тисяча шістсот шістдесят дев’ять) гри. 10 коп., заборгованість за процентами за користування кредитом у розмірі 2 365 550 (два мільйони триста шістсот п’ять тисяч п’ятсот п’ятдесят) грн. 21 коп. Стягнуто з ДП «Інтерінвест» на користь Державного бюджету України судовий збір у розмірі 73 080 (сімдесят три тисячі вісімдесят) грн. 00коп.

На виконання рішення суду від 05.11.2015, Господарським судом Донецької області 07.12.2015 було видано наказ про примусове виконання рішення у справі №905/1815/15.

23.11.2020, через канцелярію Господарського суду Донецької області, надійшла заява б/н від 09.11.2020 (вх.. №22202/20) Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» про заміну сторони правонаступником в порядку ст.. 334 Господарського процесуального кодексу України у справі №905/1815/15.

За приписами ч. 1 ст. 339 Господарського процесуального кодексу України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Дослідивши матеріали заява б/н від 09.11.2020 (вх.. №22202/20 від 23.11.2020) та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що вона не відповідає вимогам Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Основні вимоги, що пред'являються до форми та змісту письмової заяви, скарги,   а також вимоги щодо надання разом з нею певних доказів, визначені статтями 169, 170 Господарського процесуального кодексу України.

За приписами ч. 2 п. 2 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України до заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Заявником, Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста», в якості доказів надіслання на адресу боржника копії заяви про заміну сторони правонаступником, надано фіскальний чек про направлення поштового відправлення №ПН215600426655; список « 12/2» згрупованих відправлень заявника із посиланням на поштове відправлення №0500339389716, яке направлено Публічному акціонерному товариству «Банк Комбіо» на адресу: вул. Січових Стрільців 17, м. Київ, 04053 та опис вкладення у поштовий конверт, про направлення Публічному акціонерному товариству «Банк Комбіо» копії заяви з додатками, на якому міститься відбиток поштового штемпеля та підпис працівника поштового відділення, який направлений на адресу: вул. Січових Стрільців 17, м. Київ, 04053.

Проте копія опису вкладення у поштовий конверт не відповідає вимогам п. 61 Правил надання послуг поштового зв’язку оскільки не містить номеру поштового відправлення, що унеможливлює перевірку виконання вимог ст. 170 Господарського процесуального кодексу України щодо надіслання на адресу учасникам справи копії відповідної заяви з додатками.

Також, судом встановлено, що відповідно до інформації, яка міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридична адреса боржника Публічного акціонерного товариства «Банк Комбіо» встановлена: вул. Заньковецької/Станіславського, б. 3/1, м. Київ, 01001.

Така ж адреса міститься і в матеріалах судової справи №905/1815/15.

Отже, адреса: вул. Січових Стрільців 17, м. Київ, 04053, на яку заявник направив кореспонденцію для Публічного акціонерного товариства «Банк Комбіо», не є офіційною адресою стягувача.

За таких обставин, матеріали заяви не містять належних та допустимих доказів надіслання копії заяви Публічному акціонерному товариству «Банк Комбіо».

Заявником до суду, в якості додатків до заяви про заміну сторони правонаступником, подано копії документів, які мають відбитки печаток з написом «копія вірна», підпис особи із зазначенням прізвища, ім’я та по-батькові особи, яка вчинила засвідчувальний напис, разом з тим, на копіях документів відсутня дата їх засвідчення.

Відповідно до приписів ч. 2 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази, які подаються сторонами та іншими учасниками справи, подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством (ч. 4 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України). Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення (ч. 5 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України).

Копія документа виготовляється рукописним, машинописним способами або засобами оперативної поліграфії. Під час виготовлення копії рукописним і машинописним способами текст документа відтворюється повністю, включаючи елементи бланка, і засвідчується підписом посадової особи, яка підтверджує відповідність копії оригіналу. Копія документа вважається належним чином засвідчена, якщо вона засвідчена наступним чином: відмітка «Копія» зазначається у верхній правій частині лицьового боку першого аркуша документа. Напис про засвідчення документа складається із слова «Згідно з оригіналом», найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії і проставляється нижче реквізиту «Підпис» (п. 5.27 Національного стандарту України, Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації, вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003, затверджених наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 №55).

Суд звертає увагу на правову позицію Верховного Суду, викладену у постанові від 11 липня 2018 року у справі № 904/8549/17, за якою незасвідчені або неправильно засвідчені копії документів можуть бути належними, проте недопустимими доказами у справі і є підставою для скасування судового рішення.

Судом встановлено, що додані до позовної заяви копії документів не засвідчені відповідно до п. 5.27 Національного стандарту та вимог Господарського процесуального кодексу України.

За приписами ч. 4 ст.170 Господарського процесуального кодексу України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» про заміну сторони правонаступником в порядку ст.. 334 Господарського процесуального кодексу України у справі №905/1815/15 подана без додержання вимог частини першої та другої статті 170 Господарського процесуального кодексу України, тому підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Керуючись статтями 91, 169, 170, 234 Господарського процесуального кодексу України, ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», суд

 

ПОСТАНОВИВ:

  1. Заяву б/н від 09.11.2020 (вх.. №22202/20 від 23.11.2020) Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» про заміну сторони правонаступником та додані до неї документи - повернути заявнику.

  2. Ухвала набирає чинності з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку у порядку та строки, передбачені ст.ст. 254 - 257 Господарського процесуального кодексу України до Східного апеляційного господарського суду через господарський суд Донецької області (підпункт 17.5 пункту 17 Розділу ХІ «Перехідні положення» Господарського процесуального кодексу України).

 

Суддя                                                            Огороднік Д.М.

 

Електронний варіант ухвали в мережі Інтернет за адресою: https://reyestr.court.gov.ua/Review/93148207