flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Буц Ігора Геннадійовича (місто Новоазовськ, Донецької обл.)

01 грудня 2020, 15:28

Повідомлення у справі №905/1499/20

за заявою кредитора (заявника) Буца Ігоря Геннадійовича

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовнефтепродукт»

про розгляд кредиторських вимог на суму 5027302,06 грн

розпорядник майна арбітражний керуючий Черненченко Д.А.

 

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Донецької області передана заява боржника №27 від 11.08.2020 (вх. №14917/20 від 11.08.2020) Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовнефтепродукт» про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 10.09.2020 відкрито провадження у справі №905/1499/20 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовнефтепродукт»; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном боржника; призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Черненченко Дениса Альбертовича; встановлено оплату послуг розпоряднику майна – арбітражному керуючому Черненченко Д.А. в розмірі трьох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів, авансованих Товариством з обмеженою відповідальністю «Азовнефтепродукт»; встановлено дату проведення попереднього судового засідання 18.11.2020 о 12:00.

14.09.2020 за номером 65227 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оприлюднено оголошення (повідомлення) про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовнефтепродукт».

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 20.10.2020 заяву Буца Ігоря Геннадійовича про визнання грошових вимог кредитора до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовнефтепродукт» залишено без руху та наданий строк для усунення недоліків.

Ухвалою суду, заявнику роз'яснено які саме дії останньому необхідно вчинити для усунення недоліків заяви, а саме: вказати у заяві про визнання грошових вимог кредитора місцезнаходження боржника та місцезнаходження кредитора; подати належним чином завірену копію документу, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України; подати докази надіслання копії заяви з додатками розпоряднику майна; належним чином завірені копії додатків до заяві про визнання грошових вимог кредитора; направити на адресу розпорядника майна такі копії додатків за місцем реєстрації, на підтвердження чого надати суду відповідні докази.

Ухвала суду про залишення заяви без руху від 20.10.2020 направлена заявнику на адресу, з якої надійшла заява, а саме: 87525, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Бахчиванджи, б. 10 та здійснено оприлюднення ухвали на сторінці Господарського суду Донецької області у розділі «Новини та події суду» офіційного веб-порталу «Судова влада в Україні» в мережі Інтернет.

Відповідно до інформації з офіційного сайту Укрпошти, поштове відправлення №6102252910173, яким було направлено ухвалу від 20.10.2020, не було вручене під час доставки 26.10.2020, а відтак, неотримання поштового відправлення заявником за вказаною ним самим адресою є свідомим діянням (бездіяльністю) самого заявника, тому всі несприятливі наслідки такого неотримання покладаються на нього самого.

Згідно з п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є: день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду іншої адреси.

Таким чином, ухвала суду про залишення заяви без руху від 20.10.2020, є врученою та днем отримання заявником ухвали суду від 20.10.2020 є дата невдалої спроби вручення поштового відправлення №6102252910173, тобто – 26.10.2020.

Судом також враховано, що за приписами ч. 1 ст. 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Отже, відповідно до ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, заявник є таким, що належно повідомлений про залишення його позову без руху.

Однак, заявник станом на 19.11.2020 недоліки не усунув.

Частина 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачає, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

За загальним правилом скарги, заяви мають відповідати загальним вимогам щодо форми та змісту позовної заяви, передбаченим положеннями Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України «Про доступ до судових рішень» усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України «Про доступ до судових рішень» для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України «Про доступ до судових рішень»).

Пунктом 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави та з боку держави може бути піддане обмеженням, зокрема шляхом встановлення певної процедури розгляду справи.

Зокрема, таким обмеженням є строки, встановленні Кодексом України з процедур банкрутства, так ч. 1 ст. 46 Кодексом України з процедур банкрутства передбачено, що господарський суд не пізніше п’яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Кодексу. У разі якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог цього Кодексу, господарський суд письмово повідомляє заявника про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов’язаний їх усунути.

За таких обставин, заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь у справі на всіх етапах розгляду, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання (рішення Європейського суду прав людини від 07 липня 1989 року у справі «Юніон Аліментаріа проти Іспанії»).

Як наголошує в своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, позивач як сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки (рішення Європейського суду прав людини у справі «Каракуця проти України»).

Крім того, у рішенні Європейського суду прав людини від 03.04.2008 «Пономарьов проти України» зазначено, що сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Таким чином, особа, яка добросовісно користується наданими законом процесуальними правами, зобов`язана слідкувати за перебігом розгляду своєї заяви.

Аналогічна правова позиція викладена у Постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 25.05.2018 №925/125/14 та у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду в постанові від 21.02.2018 у справі №2103/490/2012.

Враховуючи наведені положення, заявник не був позбавлений права та можливості самостійно або через свого представника, ознайомитись з ухвалою суду від 20.10.2020, в якій зазначено результати розгляду його заяви про визнання грошових вимог кредитора до боржника та визначено строк та спосіб усунення недоліків заяви на стадії її прийняття.

Окрім того, суд з'ясувавши, що ухвала від 20.10.2020 не отримана заявником (кредитором), надав останньому достатньо часу для з'ясування результатів розгляду його заяви судом та усунення недоліків.

Згідно з ч. 2 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства якщо конкурсний кредитор усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до суду. В іншому разі господарський суд постановляє ухвалу про повернення заяви.

Частиною 3 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що повернення заяви з підстав, передбачених цією статтею, не перешкоджає повторному зверненню до суду у цій же справі, якщо порушення усунуто в межах строку, встановленого частиною першою ст.. 45 цього Кодексу.

Таким чином, заява Буца Ігоря Геннадійовича про визнання грошових вимог кредитора до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовнефтепродукт» разом з доданими до неї документами підлягає поверненню заявнику.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 9, 45, 46 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

ПОСТАНОВИВ:

  1. Заяву Буца Ігоря Геннадійовича про визнання грошових вимог кредитора до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовнефтепродукт» у розмірі 5027302,06 грн та додані до неї документи - повернути позивачу.

  2. Роз’яснити заявнику, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду у цій же справі, якщо порушення усунуто в межах строку, встановленого частиною першою ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства.

  3. Ухвала набирає чинності з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Східного апеляційного господарського суду, в порядку та строки передбачені ст.ст. 255, 256, 257 та пп. 17.5 п. 17 Розділу ХІ «Перехідні положення» Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у даній справі://dn.arbitr.gov.ua.

Додаток: заява б/н від 13.10.2020 (вх.№19618/20 від 15.10.2020) з оригіналом платіжного доручення №ПН2297852 від 13.10.2020 на 75 арк.

Суддя                                                            Огороднік Д.М.

 

Електронний варіант ухвали в мережі Інтернет за адресою: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/92990741