flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Російської Федерації в особі Міністерства Юстиції Російської Федерації

20 грудня 2022, 15:20

Справа №905/622/22

Ухвалою суду від 07.12.2022 Задовольнити клопотання Приватного акціонерного товариства «ІНТЕР АГРОЛАЙН» щодо призначення у справі комплексної  судової експертизи.

Призначити у справі №905/622/22 комплексну будівельно-технічну, товарознавчу та економічну судову  експертизу, проведення якої доручити експертам Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса».

У разі, якщо для вирішення питань, які поставлені, слід провести інший вид експертизи,  експертам визначити вид експертизи самостійно.

На вирішення експертизи поставити питання:

  1. Чи могли пошкодження, знищення (руйнація) об’єктів і майна єдиного цілісного майнового комплексу – олійно-екстракційного заводу з переробки олійних культур, розташованого за адресою: Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Літературна, будинок № 88 (далі – об’єкти єдиного цілісного майнового комплексу) виникнути внаслідок ракетного обстрілу 13.05.2022 із застосуванням вибухових і вогненебезпечних речовин?

  2. Який технічний стан об’єктів  єдиного цілісного майнового комплексу (виробничих приміщень, будівель  для переробки продукції та інших споруд, конструкцій тощо)? Зокрема, які об’єкти єдиного цілісного майнового комплексу зазнали пошкоджень (порушення цілісності будівель та споруд тощо) та підлягають відновленню для можливості їх подальшої експлуатації за функціональним призначенням з урахуванням вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва, а які були знищені (зруйновані) та не підлягають відновленню за призначенням?

  3. Яка вартість відновлюваних ремонтно-будівельних робіт та розмір завданої матеріальної шкоди по кожному з об’єктів єдиного цілісного майнового комплексу, які підлягають відновленню?

  4. Яка вартість знищених (зруйнованих) об’єктів єдиного цілісного майнового комплексу, які не підлягають відновленню, та розмір завданої матеріальної шкоди?

  5. Яке майно, що  належить Приватному акціонерному товариству «ІНТЕР АГРОЛАЙН», у тому числі, готова продукція (олія), сировина (соняшник, шпрот, пелета, насіння тощо), що знаходилось на 13.05.2021 у виробничих приміщеннях, будівлях  для переробки продукції та інших будівлях, спорудах єдиного цілісного майнового комплексу, зазнало пошкоджень та може бути відновлено з можливістю його подальшої експлуатації за функціональним призначенням, а яке було знищено чи не підлягає відновленню?

  6. Яка вартість відновлення майна, що може бути відновлено,  та розмір завданої матеріальної шкоди внаслідок знищення  майна, яке не підлягає відновленню?

  7. Який розмір завданої матеріальної шкоди внаслідок знищення готової продукції (олії) та сировини (соняшника, шпроту, пелети, насіння тощо), якщо такий факт мав місце?

  8. Чи унеможливлювали встановлені пошкодження, знищення (руйнації) об’єктів і майна єдиного цілісного майнового комплексу, обсяг знищеної сировини  подальше виробництво продукції Приватним акціонерним товариством «ІНТЕР АГРОЛАЙН»?

  9. Якщо так, то який розмір збитків у вигляді упущеної вигоди (неодержані доходи) завданий Приватному акціонерному товариству «ІНТЕР АГРОЛАЙН» внаслідок неможливості виконання зобов’язань за контрактами між Приватним акціонерним товариством «АГРОЛАЙН» та компанією COFCO RESOUCTS S.A. на поставку (купівлю-продаж) олії соняшникової нерафінованої: від 10.02.2022 № РС-5242-СН; від 15.02.2022 № 223; від 16.02.2022 № РС-5399-СН?

Витрати, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи покласти на позивача -  Приватне акціонерне товариство «ІНТЕР АГРОЛАЙН». Зобов`язати позивача сплатити рахунок на оплату проведення судової експертизи протягом 5-ти банківських днів після його отримання.

Надати згоду на проведення судової експертизи за наявними матеріалами без огляду об'єкта дослідження за його місцезнаходженням, у разі наявності такої необхідності.

Попередити судових експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків згідно ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

Провадження у справі №905/622/22  зупинити на час проведення експертизи (до отримання судом результатів експертизи).

Матеріали справи №905/622/22 направити для виконання експертизи до Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» (61177, місто Харків, вул. Золочівська, 8а).

У підготовчому засіданні 07.12.2022 оголошено та підписано вступну та резолютивну частини ухвали.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення 07.12.2022 та може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до ст.ст. 255, 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складений та підписаний 16.12.2022.

 

 

за позовом Приватного акціонерного товариства «ІНТЕР АГРОЛАЙН»

до відповідача Російської Федерації в особі Міністерства Юстиції Російської Федерації

про стягнення майнової шкоди у вигляді реальних збитків пов`язаних зі знищенням єдиного майнового комплексу, що знаходиться за адресою: Донецька область, м.Слов`янськ, вулиця Літературна, будинок 88 у розмірі 400 000 000, збитків у вигляді упущеної вигоди в розмірі 20453600 доларів США, що еквівалентно 598267800,00грн

 

Суддя Устимова А.М.

 

Електронний варіант ухвали в мережі Інтернет за адресою:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/107919759